6 Voordelen van BIM-Modellen in Klimaattechniek

6 Voordelen van BIM-Modellen in Klimaattechniek

Nijburg Industry Group wordt vaak gevraagd om al in een vroeg stadium betrokken te zijn bij het ontwerpproces, waarbij we installateurs en adviseurs adviseren over de meest geschikte luchtverdeelapparatuur voor specifieke situaties. Het is precies om deze reden dat we Building Information Modeling (BIM) bovenaan onze agenda hebben geplaatst als een cruciaal instrument binnen onze branche. Met een uitgebreide BIM-bibliotheek en geavanceerde calculatie- en simulatiesoftware kunnen engineers snel, nauwkeurig en efficiënt elk ontwerp evalueren en optimaliseren.

1. Efficiëntie in Ontwerp en Planning

Een van de belangrijkste voordelen van BIM in de klimaattechniek is de mogelijkheid om efficiënter te ontwerpen en plannen. Met BIM-software kunnen ontwerpers en ingenieurs gedetailleerde 3D-modellen van gebouwen en HVAC-systemen creëren. Dit stelt hen in staat om potentiële problemen te identificeren en op te lossen voordat de bouw begint, waardoor kostbare fouten en herstelwerkzaamheden worden voorkomen. Een goed ontworpen klimaatbeheersingssysteem kan de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk verbeteren, wat op zijn beurt de ecologische voetafdruk vermindert.

2. Standaardisatie en Gebruikersgemak

Standaardisatie is een essentieel aspect bij het gebruik van BIM-modellen. Om te voorkomen dat informatie verloren gaat wordt er in de BIM-bibliotheek gebruik gemaakt van de NLRS-standaard om informatie uniform te presenteren. Omdat deze uniformiteit belangrijk is, is Nijburg Industry Group ook stakeholder in de Revit Standards Foundation.

3. Optimalisatie van Energiegebruik

BIM-modellen stellen ontwerpers in staat om het energiegebruik van een gebouw nauwkeurig te analyseren en te optimaliseren. Door simulaties uit te voeren op het BIM-model, kunnen ze verschillende HVAC-systemen vergelijken en de meest energiezuinige optie selecteren. Dit leidt tot gebouwen die minder energie verbruiken en minder CO2 uitstoten, wat een positieve impact heeft op het klimaat.

4. Verbeterde Samenwerking

BIM bevordert ook verbeterde samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in een bouwproject, zoals architecten, ingenieurs, aannemers en facility managers. Alle betrokkenen hebben toegang tot hetzelfde BIM-model, wat de communicatie en coördinatie vereenvoudigt. Toegankelijkheid van informatie, en dus ook de vrije beschikbaarheid van deze informatie is belangrijk om BIM tot een succes te maken. Onze BIM-bibliotheek is dan ook beschikbaar zonder dat gebruik gemaakt hoeft te worden van aanvullende software, abonnementen, of internet-accounts. Dit resulteert in een betere afstemming van het klimaattechnische ontwerp en een snellere identificatie en oplossing van eventuele conflicten of problemen.

5. Ondersteunend in elke Fase

Voor ontwerpers is behalve toegankelijkheid ook bruikbaarheid van belang. In verschillende stadia van het ontwerp zijn er verschillende behoeften. Zo hebben wij de online selectietool SA-select voor de eerste selectie, maar kan nadat het ontwerp in het gebouwmodel is ingebracht een wijziging eenvoudig worden doorgevoerd in onze Revit-modellen, zonder dat het nodig is om externe documentatie of selectiesoftware te raadplegen. Om het proces tijdens de bouwfase te vereenvoudigen, zijn onze modellen voorzien van artikelnummers. Wanneer uw ERP om kan gaan met tekstbestanden (.txt, .csv), is het daardoor mogelijk deze direct vanuit uw Revit-ontwerp te vullen.

6. Onderhoud en Beheer

Na de voltooiing van een gebouw blijft BIM van onschatbare waarde. Facility managers kunnen het BIM-model gebruiken om het onderhoud van HVAC-systemen en andere klimaattechnische apparatuur te plannen en te beheren. Dit helpt om de systemen in optimale staat te houden en hun levensduur te verlengen, wat op lange termijn kosteneffectief is en verspilling minimaliseert.

BIM biedt een breed scala aan voordelen voor de klimaattechniek. Het verbetert de efficiëntie van ontwerp en planning, optimaliseert het energiegebruik, bevordert duurzaam bouwen, verbetert de samenwerking en vereenvoudigt het onderhoud en beheer van klimaattechnische systemen. In de wereld van klimaattechniek speelt BIM een cruciale rol in het bevorderen van efficiëntie, duurzaamheid en samenwerking, en het maximaliseren van de voordelen voor alle betrokkenen in bouwprojecten. Ontdek meer over onze BIM-bibliotheek via deze link: BIM-bibliotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de Nijburg Industry Group, inclusief branchenieuws, oplossingen en interessante projectcases? Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.