Convectoren

Het beste van water en lucht gecombineerd

Convectoren combineren de grote voordelen van water en lucht. Lucht draagt zorg voor de ventilatiebehoefte en water dient als efficiënt transportmedium voor koude en of warmte. Sleutelwoorden zijn hierbij: behaaglijke en gezonde leef- en werkomgeving, hoge energie efficiency, compacte ruimtebehoefte, minimale onderhoudskosten en uitgebreide architectonische mogelijkheden. Daarom worden in moderne gebouwen convectoren steeds vaker toegepast voor ventilatie en klimaatbeheersing. Door de uitgebreide range aan convectoren is voor vele gebouwtypen een goede oplossing beschikbaar.

Solid Air Climate Solutions heeft een uitgebreid assortiment Eurovent gecertificeerde convectoren. Elke convector wordt in onze eigen fabriek  geproduceerd en kan eventueel aangepast worden aan elk functioneel ontwerp en geleverd worden en vele kleuren en materialen. Combinatie met verlichting, de zogenaamde combi-koelconvector, combineert 2 functionaliteiten met elkaar en vermindert de montage uren. De productspecialisten van Solid Air beoordelen graag het ontwerp met de opdrachtgever en adviseren bij de selectie. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van speciale selectieprogramma’s, in combinatie met het luchttechnisch ontwerp.

De kracht van Solid Air convectoren:

 • Snelle levering door eigen fabricage
 • Flexibele maatvoering en capaciteitsontwerp, ideaal voor renovatieprojecten
 • Uitgebreid en specifiek assortiment voor oa. utiliteit, zorg en hotel

Actieve convectoren hebben een breed toepassings- en vermogensspectrum. Ze zijn inzetbaar voor kantoren, ziekenhuizen, hotels, scholen en winkels. Er zijn standaard oplossingen voor hoge plafonds,  lage plafonds en voor ruimtes zonder verlaagd plafond. Solid Air levert een uitgebreide range van comfort convectoren, hoge capaciteitsconvectoren, vrijhangende convectoren en bulkhead units. Daarnaast kunnen voor speciale architectonische ontwerpen klantspecifieke oplossingen ontwikkeld en geproduceerd worden.

Actieve convectoren hebben de volgende functies:

 • Ventileren
 • Koelen
 • Verwarmen

De ventilatielucht/primaire lucht heeft 2 functies:

 • Verzorgen van de luchtkwaliteit door ventilatie/ verversing
 • Bijdragen aan het basisconditionering van de ruimte

Actieve convectoren zijn opgebouwd uit een plaatstalen drukkamer en uitblaaskanalen en een koper/aluminium warmtewisselaar. Ventilatielucht (primaire lucht) wordt ingebracht in de drukkamer (plenumruimte), en daar gelijkmatig verdeeld. Via nozzle openingen wordt de ventilatielucht met verhoogde snelheid in de uitblaaskanalen geblazen. Door deze verhoogde snelheid wordt lucht boven de warmtewisselaar geïnduceerd, en daardoor meegezogen. Deze meegezogen lucht creëert op haar beurt een onderdruk, waardoor ruimtelucht (secundaire lucht) wordt getransporteerd door het aanzuigrooster naar de warmtewisselaar. De ruimtelucht wordt door contact met de ribben van de warmtewisselaar gekoeld of verwarmd.

Via de uitblaaskanalen wordt de toevoerlucht (tertiaire lucht) de ruimte ingebracht. Deze toevoerlucht bestaat dus uit ventilatielucht, en de gekoelde of verwarmde secundaire lucht. De hoeveelheid secundaire lucht is doorgaans een factor 3 tot 5 van de ventilatielucht. De toevoerlucht wordt langs het plafond de ruimte ingeblazen.

In de ruimte brengt de toevoerlucht op haar beurt de aanwezige lucht in beweging en worden deze gemengd. Een actief convector systeem is daarom een mengend systeem.

Passieve convectoren worden toegepast voor het koelen van ruimtes, met hoge interne warmtelasten, zonder het toevoeren van extra ventilatielucht. Hierdoor kan de koelcapaciteit heel specifiek op de  af te voeren hoge warmtelasten worden afgesteld, zonder dat dit gepaard gaat met onnodige ventilatielucht en geluidsproductie. De energetische voordelen van water als transportmedium worden hierdoor maximaal benut, in combinatie met een hoog comfort niveau van de ruimte. Passieve convectoren zijn heel geschikt voor bijzondere architectonische oplossingen, als aanvulling op bestaande installaties en bij renovatie.

Voordelen:

 • Zeer comfortabele leefzone te creëren
 • Groot koelend vermogen
 • Veel architectonische ontwerpvrijheid
 • Vrij ongevoelig voor wijziging van de ruimte indeling
 • Geen geluidsproductie
 • Goed toepasbaar bij renovatie projecten, als bijvoorbeeld een bestaande luchtbehandelingskast geen extra vermogen kan leveren

Passieve convectoren kunnen ook aanvullend op actieve convectoren worden toegepast, als extra koeling noodzakelijk is, zonder het ventilatieniveau onnodig te verhogen. De benodigde luchtkwaliteit wordt met een separaat ventilatie systeem gerealiseerd.

Passieve units zijn minder geschikt voor het verwarmen van ruimtes doordat luchtstroom als een warme luchtlaag bovenin de ruimte blijft hangen (warme deken effect).

Opbouw van de unit

Solid Air passieve convectoren, type OKNP, bestaan uit een rechthoekige behuizing van gegalvaniseerd, gepoedercoat plaatstaal, een warmtewisselaar en afhankelijk van de uitvoering, een geperforeerde frontplaat. De warmteoverdracht vindt in hoofdzaak plaats door natuurlijke convectie en heel beperkt door straling. Passieve units hebben een hoog koelend vermogen, dat wordt bepaald door het temperatuurverschil tussen de warmtewisselaar zelf, en de ruimtetemperatuur. De temperatuur van de warmtewisselaar wordt bepaald door de watersnelheid en de water temperatuur. Een lagere watertemperatuur verhoogt het koelend vermogen, maar wordt gelimiteerd door het risico van condensatie en tocht.

De hoogte van de behuizing is van belang voor het opwekken van de natuurlijke convectie, te vergelijken met de hoogte van een schoorsteen. Het schoorsteeneffect wordt veroorzaakt, doordat het volume van de lucht bij koeling afneemt en daardoor een grotere massa per m3 krijgt. Door dit extra gewicht zakt de lucht. Hoe langer de schoorsteen, hoe groter het gewicht van de lucht in deze schoorsteen (ten opzichte van de omgeving). Tussen de bovenzijde en onderzijde van de schoorsteen/convector is het luchtdrukverschil verwaarloosbaar. Het halveren van de hoogte van het model met H = 200 mm, resulteert in een verlies van koelcapaciteit van ca. 20%, vanwege dit verminderde schoorsteeneffect.Convectoren selectieprogramma

Voor de juiste keuze van convectoren hebben wij voor u een selectieprogramma gemaakt: SA-Select

SA select downloaden