Goede ventilatie cruciaal in openbare ruimtes

Goede ventilatie cruciaal in openbare ruimtes

Nog nooit waren we ons zo bewust van het belang van een gezonde lucht als sinds de uitbraak van het Coronavirus. De afgelopen maanden hebben veel mensen extra veel tijd binnen doorgebracht en velen van ons doen dit nog steeds. Soms uit angst, maar vaak ook omdat ze simpelweg niet anders mogen of kunnen, bijvoorbeeld omdat ze in een zorginstelling verblijven.

De ziekenhuizen en vooral de IC-afdelingen zijn de laatste weken uitgebreid in het nieuws geweest. Nog dagelijks horen we de aantallen opgenomen Corona patiënten in het nieuws. Gelukkig zijn de cijfers sterk gedaald en is inmiddels ruimte ontstaan om ook de reguliere ziekenzorg weer op te pakken.

Meer nog dan voor de Coronacrisis moeten we erop kunnen vertrouwen dat een verblijf in of een bezoek aan een zorginstelling ons vooral niet (extra) ziek maakt. Een prettig binnenklimaat is hierbij essentieel, dus niet te warm of te koud, geen tocht, bedompte of muffe lucht, enzovoort. Allerlei factoren waarop we letten bij het ontwerpen van een klimaatinstallatie.

Goede ventilatie cruciaal in openbare ruimtes als ziekenhuizen en verzorgingstehuizen

Minstens zo belangrijk zijn de onzichtbare gevaren. Virussen zoals het Coronavirus worden veelal overgedragen via aerosolen: minuscuul kleine vochtdruppeltjes die via onze ogen, neus of mond het lichaam binnendringen. Buiten verwaaien deze aerosolen snel en worden ze blootgesteld aan UV-straling van de zon, maar binnen kunnen de druppeltjes relatief lang in de lucht zweven. Bij het recirculeren van ventilatielucht zouden deze aerosolen dan ook ongewenst en snel door het gehele gebouw kunnen worden verspreid.

Het (gedeeltelijk) recirculeren van ventilatielucht om energie te besparen mag in de zorg dan ook nooit worden toegepast. Veel zorginstellingen beschikken sowieso over klimaatinstallaties waaraan meer en/of stringentere eisen zijn gesteld. Bij een experiment uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, de Cardiologie Centra Nederland en het Amsterdam UMC (bron: dvhn, 28 mei 2020), bleek dat in een goed geventileerde ruimte de helft van de druppeltjes in 2,5 minuut uit de lucht verdween.

Vervang uw filters conform onderhoudsschema

Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor is, bestaat er een potentieel risico op verspreiding van virussen door het uitwisselen van vocht in bijvoorbeeld het warmtewiel van een luchtbehandelingskast. Om het risico op verspreiding van virussen te voorkomen, is het sterk te adviseren altijd goede kwaliteit filters toe te passen en alert te zijn op een juist gebruik van en onderhoud aan de systemen. Vanwege Covid-19 hoeven filters niet vaker, maar uiteraard wel conform het gebruikelijke onderhoudsschema (dus tijdig) te worden vervangen. Heeft u specifieke vragen over klimaatinstallaties in de zorg of een andere branche? Wij helpen u graag!

Wij hebben onder andere aan de volgende zorgcentra een bijdrage mogen leveren:

  • Langeland Ziekenhuis te Zoetermeer – klimaatplafonds
  • Viecuri Ziekenhuis te Venlo – inductie units
  • Diaconessenhuis te Utrecht – diverse luchttechnische componenten
  • Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk – diverse luchttechnische componenten
  • Woonzorgstudio’s Meeuwensingel te Capelle aan den IJssel – ventilatiesystemen
  • Reinier de Graaf Ziekenhuis te Delft – klimaatplafonds + luchttechnische componenten